İstanbul Maliye Okulu - 1987 mezunu (Karikatürist)

Halen Penguen mizah dergisinde Ortam başlıklı köşesinde çizmektedir.

Özgeçmişi hakkında bilgi edinilecek...

Sabah Gazetesi'nde çizdiği Enstantaneler başlığı altındaki karikatürleri ile büyük beğeni toplayan Sönmez Karakurt, yayınlanmış karikatürSönmez Karakurtlerini "Hayatı Erteleyen Adam" adlı kitapta topladı. Geçtiğimiz haftalarda Mart yayınları arasından çıkan kitapta, usta karikatürist doğal olaylar ve durumlar üzerine işaretlerini yerleştiriyor. Enstantanelere şehrin her türlü sakini konu olabiliyor; evlerde hiç kullanılmayan misafir odaları, takside para ödeyen adam, fast foodçular, dış cephe boyacıları... Daha çok Türk insanına has natural motifleri ele alan çizimlerde Karakurt memleket insanının mizacını, alışkanlıklarını ve tuhaflıklarını dondurduğu an kesitlerinin detaylarıyla anlatıyor.

'An'ın komik açılımı

"Kendimi bildim bileli çiziyorum" diyen Sönmez Karakurt maliyeci olmak üzereyken son anda karar değiştirip karikatürü seçmiş. "Karikatüre Gırgır dergisi ile yöneldim. Ben henüz 6-7 yaşlarındayken annem beni Oğuz Aral'ın kabul günlerinden birine götürdü. Oğuz Aral'ın o günkü ilgisi beni bu kulvara doğru yöneltti. Babam maliyeciydi ve beni de memur yapmak istiyordu bu nedenle maliye lisesinde okudum, ardından da iktisat fakültesinde. Bu arada bazı karikatür dergilerinde amatör çizimlerim yayınıyordu. Eğitim aldığım alanla ilgilenemeyeceğimi anlayınca da mizah dergilerinde çalışmaya başladım. Pişmiş Kelle'de, Avni'de çalıştım. Gazetede ilk olarak şimdi yaptığım enstantanelerin daha büyük ölçeklisini yaptım. İyi tepkiler alınca da günlük olarak çizmeye başladım"

Türk işi enstantaneler

Karakurt'un Enstantaneler'i Türk insanını ele alıyor, çekiştiriyor, yorumluyor. Belki de bize bu nedenle yakın geliyor. Karakurt karikatürlerini ortaya çıkarmak için özel bir gözlem yapmadığını, içinden espri çıkarmadığını var olan insan hallerinin zaten yeterince komik olduğunu vurguluyor. " Arkadaşlarla yaptığımız gündelik muhabbetleri karikatüre taşıyorum. Yaptığım işlerde ekstradan bir espri yok. Gündelik halleri direkt anlatımlar olarak taşıyorum sayfaya. Çizdiklerimden belki bir kaç tanesi enternasyonel anlamda anlaşılabilir ama genelde bizim memlekete has tipler. Zaten bu çarpıklıklar bizim yaşayabileceğimiz cinsten belki bizden daha doğuda da yaşanabilir. Mesela geçtiğimiz günlerde İstiklal Caddesi üzerinde tarihi bir yapı üzerinden birinin kafasına taş düştü. Bu dünya üzerinde az raslanır türden bir enstantane. "

İç sesler gerçeği söyler

Çizimlerini kalemle ve günlük olarak yapan Karakurt, karikatür konularını ise daha önceden stokluyor. Pek çoğumuzun "ben bunu yaşamıştım" dediği durumlara da insanların iç seslerini dinleyerek vakıf oluyor. " İnsanların iç sesleri var, o sesleri deşifre etmek hoşuma gidiyor. Yaptığımız tahlillerde insanların iç seslerinin ortak olduğunu gördük ve ben de enstantaneler de bunu genelliyorum. Mesela bir restoranda hesap ödeme durumu, insanlar ödememeyi pintilik filan gibi addediyor ama öyle değil. Bu konuda bir çok insanın aklından geçenler aynı yöndedir."

Sönmez Karakurt'un Sabah Gazetesi Arşivinden Ulaşabildiğimiz Karikatürlerinden Birkaçı

Kaynaklar:

Söyleşi: Yeni Şafak Gazetesi

Karikatür: Sabah Gazetesi

Cumhuriyet devrinde Maliyemiz, üstünde çok çalışılmış bir konudur. Yüzyılların aksaklıklarının giderilmesi ve zamanın getirdiği esasların yerleştirilmesi, büyük emeklerle olmuştur ve daha çok emeklere ihtiyaç vardır.  Maliye Okulu gençlerinin, Maliyemizi ehliyetle işletip ilerleteceklerine inanıyorum. 06 Şubat 1947 İsmet İNÖNÜ